Over SMHV

SMHV is in 2003 in opdracht van de Nederlandse overheid opgericht. SMHV geeft uitvoering aan het Markeringsprogramma in Nederland overeenkomstig de wereldstandaard Fytosanitaire Maatregelen Houten Verpakkingen (ISPM 15).
Inkopers en gebruikers van houten verpakkingen en stuwhout die behandeld zijn conform ISPM 15, kunnen daarmee eenvoudig en probleemloos wereldwijd transporteren.

De overheid werd geconfronteerd met de verplichting om ISPM 15 te implementeren. ISPM 15 stelt als eis dat de overheid toenadering zoekt tot de houten verpakkingsindustrie ten behoeve van het opzetten van een markeringssysteem in eigen land. De Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) heeft een hoge organisatiegraad en is representatief voor de houten verpakkingsindustrie. Gevolg was dat met name leden vanuit de EPV betrokken raakten bij de ontwikkeling van het Nederlands markeringsprogramma houten verpakkingen. De samenwerking tussen de overheid en de houten verpakkingsindustrie is zo voorspoedig verlopen, dat de overheid uiteindelijk heeft besloten om de uitvoering van het Nederlandse markeringssysteem uit te besteden. Om onafhankelijkheid te waarborgen is daartoe de Stichting Markering Houten Verpakkingen (SMHV) opgericht, een rechtspersoon die geheel los staat van de EPV.

Het bestuur van de Stichting Markering Houten Verpakkingen vormt een reƫle afspiegeling van de branche. Producenten, reparateurs, handelaren en behandelaars zijn vertegenwoordigd. Het bestuur heeft een onafhankelijke voorzitter. De controles worden uitgevoerd door onafhankelijke certificatie-instellingen, die zijn gecontracteerd na een zorgvuldige selectieprocedure.